Crveno meso većini je jako ukusno, no u posljednje vrijeme uz ovu namirnicu se povezuju razne polemike. Godinama vjerujemo da je crveno meso dobar izvor vitamina B i prijeko potrebnog magnezija, no sve češće možemo čuti da je crveno meso štetno za ljudsko zdravlje. Što je prava istina? Stručnjaci su komentirali najraširenija uvjerenja o crvenom mesu.
Je li crveno meso loše za srce? Posljednjih godina može se čuti da crveno meso loše utječe na ljudski kardiovaskularni sustav. To je dokazano nekoliko studija. No neka istraživanja ističu da za to nije zaslužno crveno meso, već zasićene masnoće na kojima se takvo meso priprema, kao i vrsta mesa. Drugim riječima, ako jedete hamburgere pečene na zasićenim masnoćama, naravno da od njih ne možete očekivati zdravstvene dobrobiti. No, ako jedete odrezak, po mogućnosti organskog porijekla, u kombinaciji sa zdravom salatom, ne morate brinuti za zdravlje srca.
Crveno meso uzrokuje različite vrste raka. Neka istraživanja povezuju crveno meso s limfomom kod žena, kao i mogućnošću raka dojke. Spominje se i doprinos crvenog mesa nastanku raka pluća, gušterače i želuca. Unatoč postojanju podataka koji to donekle potvrđuju, neki znanstvenici smatraju da crveno meso nije izravno odgovorno, već nezdrav način života pojedinaca općenito.
Crveno meso definitivno ubija. Jedna studija iz 2009. povezala je redovitu konzumaciju crvenog mesa s povećanom stopom prijevremene smrtnosti. Iz toga se izvukao zaključak da crveno meso ubija. No, dobar dio znanstvenika smatra da dokazi iz istraživanja nisu dovoljno relevantni te da zapravo vrlo malo ljudi svakodnevno jede crveno meso. I opet se postavilo pitanje stila života, najodgovornijeg za nastanak raznih bolesti.
Trebam li jesti crveno meso. Kao i uvijek, istina je negdje na sredini. Svako pretjerivanje nije dobro. Čaša crnog vina dnevno je zdrava, ali više od toga izaziva suprotan učinak. Isto je i s crvenim mesom. Ako se ponekad počastite slasnim odrezakom, ne morate se bojati za svoje zdravlje. Ali ako svaki dan jedete hamburgere i druge proizvode od crvenog mesa, a ne krećete se, pušite i ne konzumirate alkohol, onda ne možete očekivati dobro zdravlje i dug život.
Za kraj donosimo nekoliko zanimljivosti vezanih uz konzumaciju crvenog mesa. Aminokiseline – proteini mesa i mesa peradi sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina neophodnih za rast i opće zdravlje organizma. Hranjive tvari – meso je izvrstan izvor željeza, magnezija, cinka, niacina, selena, riboflavina i kompleksa vitamina B koji pomažu tijelu da hranu pretvara u energiju. Niska kalorijska izobilja – postoji najmanje 29 nemasnih komada govedine, 6 nemasnih komada svinjetine i bezbroj komada peradi koji su nemasni i imaju manje kalorija od 8 dk lososa. Jednostavna za pripremu – želite li pripremiti brzo i zdravo jelo od bilo koje vrste mesa i peradi, lako ćete pronaći veliki broj recepata za njihovu brzu pripremu. Raznolikost – meso i meso peradi dostupno je na bezbroj načina i oblika, bilo za doručak, ručak ili večeru, predjelo, salatu ili sendvič. Sitost – istraživanja su pokazala da meso pomaže kod mršavljenja jer pruža osjećaj sitosti koji kontrolira apetit i uspješnije metabolizira hranu. Kobasice – postoje recepti za niskokalorična i vrlo ukusna jela s kobasicama. Praktičnost – dobar omjer cijene, kalorija, hranjivih tvari i zasićenosti. Meso je dobrog okusa – jedan od razloga zašto ljudi pate tijekom dijete je taj što hrana koju ljudi doživljavaju kao “zdravu” nema tako dobar okus kao druga hrana. Okus je razlog zašto 95 posto ljudi jede meso i perad. Nema ništa bolje nego uživati u hrani i istovremeno mršavjeti.