Vodič za pravilnu njegu mačke

Život u stanu. Mačka može živjeti u stanu i biti savršeno sretna što izlazi van, a ako živite u mirnom okruženju i vaša mačka je zdrava, sterilizirana, cijepljena, snalažljiva, okretna i ako je navikla na ovaj život od prije, možete pusti svoju mačku van. Nažalost, urbano okruženje za mačke je na mnogo načina postalo nesigurno, stoga je važno procijeniti prednosti i nedostatke te biti svjestan opasnosti koje vrebaju vani. Ako živite u zgradi, važno je držati mačku u sigurnim uvjetima. Mačkama treba osigurati igračke i barem jednom dnevno se dovoljno igrati s njima, najbolje prije spavanja s njihalom ili laserom, kako bi mačka trošila energiju i mirno spavala noću.

Prehrana. Mačka je ekskluzivni mesožder i iako je prestala loviti kao kućni ljubimac, njene prehrambene potrebe nisu se promijenile. Mačku je najpraktičnije hraniti dehidriranom mačjom hranom, jer ona sadrži sve potrebne hranjive tvari. Postoje vrste hrane za sve vrste mačaka, ovisno o veličini, dobi, aktivnosti mačke. Osnovno pravilo da pri odabiru hrane znate da su sastojci navedeni po količini, npr. ako je na prvom mjestu pšenično brašno, a na drugom peradino, znači da ima najviše pšeničnog brašna, zatim pilećeg i da hrana nije baš dobra. Proteini životinjskog podrijetla trebali bi biti na prvom mjestu, a dobro je da hrana sadrži riblje ulje koje spada u kvalitetne masti, zatim vlakna, kao i Omega 3 i 6. Broj obroka dnevno varira ovisno o dobi mačka. Do devet mjeseci starosti preporučuje se 4-5 obroka dnevno, dok nakon devet mjeseci dva puta dnevno, ujutro i navečer.

Odlazak veterinaru. Opće stanje mačke. Letargija, odbijanje hrane, proljev, iscjedak iz očiju, ušiju ili nosa, kihanje, pretjerano češanje i gubitak dlake znakovi su da nešto nije u redu s mačkom. Odmah idite veterinaru, jer ako prekasno reagirate, mačka može uginuti.

Čišćenje od parazita. Sve mačke, a posebno one koje love, moraju se očistiti od crijevnih parazita jer ih lako dobiju od plijena. Svi mačići imaju gliste, a odrasle mačke ih lako mogu dobiti, a da ne moraju pokazivati ​​nikakve simptome. Najočitiji znak infestacije crijevnim parazitima je napuhan i tvrd želudac, kao i proljev. Sredstva protiv parazita su vrlo učinkovita, ali moraju biti prilagođena vrsti zaraze i dobi mačke pa je najbolje pitati veterinara za savjet. Vašu mačku treba stalno štititi od buha i krpelja, pogotovo ako izlazi van. Vrlo su učinkoviti sprejevi i ampule raznih proizvođača. Amuleti štite od buha dva mjeseca, a od krpelja mjesec dana.

Cijepljenja. Mačja zarazna bolest, ovo je najvažnije cijepljenje i svakako cijepite svoju mačku protiv nje. Cijepite mačke protiv zaraznih bolesti čak i ako ne izlaze van. Virus možete prenijeti s druge mačke, na cipelama, na odjeći, tijekom transporta, od veterinara i slično. Mačja leukemija je kronična i neizlječiva bolest, ovo cijepljenje je potrebno samo ako će se izlaziti ili dolaziti u kontakt s mačkama nepoznatog zdravstvenog statusa, budući da se virus mačje leukemije prenosi isključivo izravnim kontaktom – ugrizima parenja i tučnjavama. Cijepljenje protiv bjesnoće potrebno je samo ako mačka izlazi van, pogotovo ako živite u ruralnoj sredini.

Sterilizacija. Budući da mačke danas više ne žive prirodnim životom, baš kao i ljudi, a kako smo već intervenirali u prirodu, za to smo odgovorni mi. Stoga, kako bi mačkama omogućili miran, zdrav i dug život, dobro ih je sterilizirati. Time ćemo spriječiti nekontrolirano razmnožavanje životinja, spriječiti da potomci mačaka padnu u pogrešne ruke ili zalutaju, oboljevaju i pate, ali ćemo spriječiti i razne bolesti uzrokovane neprirodnom apstinencijom od parenja.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Popularno